Infiintare PFA Bucuresti: venim in sprijinul persoanelor fizice care doresc sa se autorizeze ca PFA (persoana fizica autorizata) II (intreprindere individuala) sau IF (intreprindere familiala) acordandu-va tot suportul legal si logistic necesar.
Activitatile economice desfasurate de persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale şi intreprinderile familiale sunt reglementate de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008, actualizata, care defineşte: accesul la activitatea economica, procedura de inregistrare, autorizare, functionare şi regimul juridic al acestora.
Aceasta ordonanta nu se aplica profesiilor liberale, precum si acelora a caror activitate este organizata şi reglementata de legi speciale.
Persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale şi intreprinderile familiale nu au personalitate juridica.
O persoana fizica poate avea un singur certificat de inregistrare pentru statutul juridic, respectiv cel de persoana fizică autorizata, intreprindere individuala sau membru al unei intreprinderi familiale pentru care a fost autorizata.
Persoana fizica autorizata, titularul intreprinderii individuale şi reprezentantul intreprinderii familiale vor ţine contabilitatea în partida simpla în conformitate cu prevederile legii nr. 571/2003 privind codul fiscal, cu modificarile şi completarile ulterioare.
Pentru realizarea obiectului activitaţii pentru care este autorizata, PFA poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, intreprinderi individuale,iîntreprinderi familiale, persoane fizice sau juridice.
PFA poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfaşurarea activitaţii pentru care a fost autorizata.
Titularul unei PFA poate fi salariatul unei terte persoane care functioneaza in acelasi domeniu sau in alt domeniu de activitate.
PFA, in condiţiile prevăzute de lege, este asigurat ain sistemul public de pensii şi alte asigurari sociale şi are obligatia de a fi asigurata in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Nota: Persoana fizica autorizaaă care este angajatul unei terţe persoane, cu contract de muncă, are obligatia de a se asigura şi de a cotiza (plati) asigurari sociale de sanatate.
PFA isi poate schimba statutul juridic de functionare si poate deveni intreprindere individuala.
PFA raspunde, pentru obligaţiile sale, cu patrimoniul de afectatiune (parte din patrimoniu personal pusa la dispozitie pentru realizarea obiectului de activitate), daca acesta a fost constituit si in completare cu tot patrimoniul sau.
PFA işi inceteaza activitatea şi este radiata de la registrul comerţului in urmatoarele cazuri:
Pentru realizarea obiectului de activitate pentru care este autorizata, intreprinderea individuala poate angaja terte persoane cu contract individual de munca, în conditiile prevazute de lege. De asemenea, intreprinderea individuala poate colabora cu alte PFA,intreprinderi individuale, intreprinderi familiale si/sau persoane juridice pentru efectuarea unei activitaţi economice.
Intreprinzătorul persoana fizica, titular al intreprinderii individuale, poate avea calitatea de salariat al unei terţe persoane.
Referitor la calitatea de asigurat în sistemul public se aplica aceleasi reguli descrise la PFA.
Persoana fizica titulara a intreprinderii individuale raspunde pentru obligaţiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit, şi, în completare, cu intreg patrimoniul sau.
Intreprinderea individuala isi inceteaza activitatea si este radiata din registrul comerţului în urmatoarele cazuri:
In cazul decesului titularului, mostenitorii pot continua intreprinderea daca manifesta acest drept în termen de 6 luni de la dezbaterea succesiunii. Daca sunt mai mulţi mostenitori, işi vor desemna un reprezentant, în vederea continuarii activitaţii ca intreprindere familiala.
Intreprinderea familiala este constituita din doi sau mai mulţi membri ai unei familii.
Membrii intreprinderii familiale pot fi simultan PFA sau titulari ai unor întreprinderi individuale. Pot avea calitatea de salariat al unei terţe persoane.
Intreprinderea familiala poate angaja terţe persoane cu contract de munca.
Regula privind sistemul de asigurari publice este aceeaşi ca la PFA sau intreprinderea individuala.
Pentru realizarea obiectului de activitate intreprinderea familiala poate colabora, prin reprezentant, cu alte PFA, intreprinderi individuale, alte persoane fizice şi juridice.
Intreprinderea familiala nu are patrimoniu propriu. Daca membrii acesteia consimt, se poate constitui un patrimoniu de afectatiune.
Pentru datoriile sale intreprinderea familiala raspunde cu partimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit, şi, în completare, cu intreg patrimoniul, corespunzator cotelor de participare ale membrilor acesteia.
Intreprinderea familiala işi inceteaza activitatea şi este radiata de la registrul comerţului in urmatoarele cazuri:
(Sursa: extras Ghid PFA 2020)
Copyrights 2010 - 2021 PFA Consultanta